El ve Ayak Sağlığı

EL VE AYAK SAĞLIĞI

Eller, yüzden sonra vücudun en çok dış etkilere açık olan bölgeleridir. Bu sebeple yüze uygulandığı gibi ellerin de belli periyotlarla yapılacak özel bakımlara ihtiyacı vardır. Ellerde ayrı ayrı bakım gerektiren cilt ve tırnak dokuları bulunur. Hem estetik hem de hijyenik açıdan çok önemli olan el tırnakları pek çok hastalığın taşıyıcısı olabilir.

Ellerin bakımında her gün düzenli olarak nemlendirici kullanmak, bakımlı görüntüyü korumanın yanı sıra sıcak, soğuk, güneş, duman, deterjan, sabun ve benzeri dış etkilere karşı ellerin dayanıklılığını arttırır. Ayrıca haftalık olarak uygulanacak peelingler, ellerdeki ölü dokuyu temizler, güneşten ya da yaşlılıktan oluşabilecek lekelenme riskine karşı cildi tazeler. Yaz aylarında yüze uygulandığı şekilde güneş koruyucu uygulanması, ellerin foto yaşlanmadan (güneşe bağlı yaşlanma) korunması için önem taşır.

Ellerin üzerinde, parmak uçlarında ve avuç içlerinde oluşabilecek nasırlaşmalar ve keratinleşmeler medikal el bakımında uygulanan özel yöntemlerle temizlenir. Ayrıca yine uzmanlar tarafından tedavi edilen bölgenin korunması için özel ürünler önerilir ve uygun aralıklarla kontroller sağlanarak takip gerçekleştirilir.

Tırnaklar da ellerimizde özel bakım isteyen bölümler arasında yer alır. Tırnakların doğru şekilde kesilmesi, tırnak kenarındaki etlerin kesilmeden temizlenmesi, hem görüntü hem sağlık açısından önemlidir. Hatalı yapılan manikürlerde, tırnak kenarlarında doğal olarak bulunan ve tırnağın canlı bölümünü dış etkilerden, enfeksiyonlardan koruyan et daha derin olarak alınabiliyor. Bu durum, tırnak yatağının ve buna bağlı olarak bir süre sonra uçtan derinlere doğru parmağın her türlü dış etkiye açık hale gelmesine neden oluyor. Uzmanlar tarafından gerçekleştirilen medikal el bakımında, bu et bölümü kesilmeden geriye doğru itilir. Tırnak üzerinde kalan partiküller de özel uçlar yardımıyla temizlenir. Tırnak kenarındaki etlerin kesilmemesi ve her seferinde daha derinlere doğru işlem yapılmaması, uzun süre manikür yapılan tırnaklardaki pençeleşme görüntüsünü de önler.

Genellikle ayak tırnaklarında görülen bazı problemler el tırnaklarında da oluşabilir. Tırnak batması, mantar oluşumu, deformasyonlar ve tırnak kalınlaşması el tırnaklarında da görülebilen problemler arsında yer alır. Elde oluşan bu problemlerin giderilmesi ve tekrarının önlenmesi için medikal el bakımı gerekir. Günlük bakımların yanı sıra, uygun aralıklarla medikal el ve ayak sağlığı bakım merkezlerinde, uzman kişiler tarafından, hijyenik ortamda, steril cihazlarla, uygun ürünlerle yaptırılan el bakımları sağlıklı sonuçlar verir.

Güneş ışığının insanlar üzerinde son derece olumlu psikolojik etkileri vardır. Yapılan araştırmalara göre intihar vakalarının en çok güneşin az gözlendiği kış aylarında olduğu saptanmıştır.

Ayaklar, 26 kemik, 114 bağ ve 20 kastan oluşan, vücudun tüm yükünü taşıyan ayakların bakımı insan sağlığı açısından büyük önem taşır. Gün boyu hareket halinde olan ayakların bakımı tercihen medikal olarak, steril bir ortamda uzmanlar tarafından yapılmalıdır.

Günlük hayatın ve sosyal çevrenin beraberinde getirdiği giyim tarzı, belki de en yoğun olarak ayakları etkiliyor. Sert zemin, dar, sivri burunlu ve yüksek topuklu ayakkabılar, bilinçsiz uygulanan pedikür, yapısal olarak da eğer bir soruna yatkınlık varsa, büyük problemler olarak karşımıza çıkıyor. Yapılan araştırmalar ortalama her yüz kişiden 85’inde bir ayak problemi olduğunu gösteriyor. Zaman içinde değişime uğrayan ayaklarda, kemik ve eklem deformasyonları, batık, nasır, siğil, tırnak-deri mantarı ve terlemeye bağlı oluşan çeşitli sorunlar ortaya çıkabiliyor. Ancak günümüzde ayaklar, tüm bu olumsuzluklardan medikal bakımlar ile korunabiliyor ve oluşmuş problemler yine bu bakımlarla giderilebiliyor.

BATIK TIRNAK TEDAVİSİ

Eller, yüzden sonra vücudun en çok dış etkilere açık olan bölgeleridir. Bu sebeple yüze uygulandığı gibi ellerin de belli periyotlarla yapılacak özel bakımlara ihtiyacı vardır. Ellerde ayrı ayrı bakım gerektiren cilt ve tırnak dokuları bulunur. Hem estetik hem de hijyenik açıdan çok önemli olan el tırnakları pek çok hastalığın taşıyıcısı olabilir.

Orto (= doğrultma/düzeltme) oniks (=tırnak) anlamındaki sistem, dişçilikteki ortodontiye denk düşer.Tırnakta ve/veya tırnak yatağındaki deformasyonları düzelterek, asıl batığa neden olan unsurları ortadan kaldırmak üzerine kuruludur. Basit fizik kurallarındaki kuvvetlerin kaldırma ve itme prensibine dayalıdır. Burada birden fazla yöntem ve malzeme çeşidi vardır. Doğru yöntem, uzmanın, kişinin durumuna uygun olan bir veya birden fazla yöntemi belirlemesiyle uygulanır.En yaygın kullanılan sistemler ise;

BANT SİSTEMLERİ

Tellerin kısıtlı kaldığı ve/veya komplikasyon riski taşıdığı vakalar için Almanya’da geliştirilmişortoniksi yöntemidir. Sadece tırnak üzerinde çalışıldığı ve de 0,3 mm kalınlığı olan fiberglass malzemeden üretilmiş bantların, bir nevi düz yay mantığıyla tırnak yüzeyine yapıştırılarak, tırnağın bantla birlikte açılması sağlanır. Bant sistemleri öncelikle tercih ettiğimiz yöntemdir.

DİYABETİK AYAK BAKIMI

Diyabet hastalarında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri ayak bakımıdır Bu yüzden diyabetli kişilerin ayaklarına özel itina gösterilmesi gerekir. Bu tip kişilerde ayak ve bacak damarlarındaki daralma ve benzeri dolaşım bozuklukları önemlidir. Tedavisiz ve kontrolsüz diyabette bacak ve ayaklardaki sinirlerin işlevleri bozulmakta, ağrı, sıcaklık ve dokunma hissinde azalma olabilmektedir. Bunun sonucunda, yaralanmalar hissedilmemekte, fark edilmemekte; olaya enfeksiyon eklenmekte ve fark edildiğinde tedavisi zor olmaktadır.

Orto (= doğrultma/düzeltme) oniks (=tırnak) anlamındaki sistem, dişçilikteki ortodontiye denk düşer.Tırnakta ve/veya tırnak yatağındaki deformasyonları düzelterek, asıl batığa neden olan unsurları ortadan kaldırmak üzerine kuruludur. Basit fizik kurallarındaki kuvvetlerin kaldırma ve itme prensibine dayalıdır. Burada birden fazla yöntem ve malzeme çeşidi vardır. Doğru yöntem, uzmanın, kişinin durumuna uygun olan bir veya birden fazla yöntemi belirlemesiyle uygulanır.En yaygın kullanılan sistemler ise;

Unutulmaması gereken önemli nokta, vücut ağırlığını taşıyan ve en çok baskı altında kalan organ olan ayakların, yaralanmalara en açık organ olduğudur.

Ayaklara batabilen çivi, iğne gibi yabancı cisimlerin ağrısı hissedilmez, iltihaplara zemin hazırlar. Çoraplardaki kıvrımlar, ayakkabı yaralanmaları (vuruklar), ayakkabı içinde unutulmuş küçük kum vb. maddeler, ayaklarda tahriş ve küçük yaralanmalara neden olabilmekte; ancak his kaybından dolayı ağrı fark edilmediği için olay ilerlemektedir. Ayaklarının üşüdüğünden yakınan ve ısınmak için ayaklarını soba ve kalorifere yaklaştıran diyabetlilerde yanık ortaya çıkabilmektedir. Tırnak batmaları ağrı vermediğinden olaya enfeksiyon eklenmesi ve ayağın şişmesi ile hasta olayın farkına varabilmektedir.

Ayak sorunlarının çoğu, uygun olmayan ve yetersiz ayak bakımı ve ayakkabı sorunları ile ortaya çıkmaktadır. Tırnakların yanlış kesilmesi, tırnak batması, nasırlar, ayaklarda kesik, ayakkabı vurmaları, yanıklar, parmak aralarındaki ve tırnaklardaki mantarlar en sık rastlanan ayak yarası oluşma nedenleridir.

Eğer diyabet hastasıysanız ve ayaklarınız kuruyorsa, parmak aralarında mantar varsa, ayaklarınızda kabarcıklar, su toplamaları oluyorsa, ayaklarınızda nasır varsa, üşüme, duyuda, dokunmada hissizlik varsa, sigara içiyorsanız, tırnaklarınızda kalınlaşma, şekil değişimi veya içe kıvrılma sorunlarından biri veya birkaçıyla karşılaştıysanız, ayaklarınız tehlike altında demektir

Diyabetik kişilerde ayak bakımı ve korunması için yapılması gerekenler şunlardır:

• Ayaklar her gün ılık suyla yıkanıp, yumuşak bir havlu ile parmak araları dahil özenle kurutulmalıdır.

• Ayaklar, diyabetik ayak kremleri ile nemlendirilmelidir.

• Ayaklar, bir ayna yardımıyla olası kesik, yara, mantar ve kabarcıklar oluşmuş mu diye kontrol edilmelidir.

• Ayaklar, üşüdüğünde herhangi bir ısıtıcıya ya da sıcak cisme yaslayıp ısıtılmamalı, bunun yerine yün çorap giyilmelidir.

• Ayak tırnakları, düz, köşeleri yuvarlak şekilde kesilmelidir.

• Nasırlar ve ölü dokular kesilmemelidir. Asit içeren nasır bantları bu hastalarda kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tarz bakımları uzman kişilerce yapılmalıdır.

• Çıplak ayakla evde ve dışarıda kesinlikle dolaşılmamalıdır. Kullanılan ayakkabı ve terlikler çok bol ya da çok dar olmamalıdır.

• Ayakkabıların içi giyilmeden önce dikkatlice kontrol edilmelidir.

• Çorapsız ayakkabı giyilmemelidir.

• Ayakkabılar, rahat, yumuşak, deri tabanları kalın ve dikişsiz olmalıdır. Bayanların yazlık ayakkabılarının önlerden kapalı olması ve parmak arası sandaletlerin kullanılmaması gerekir.

• Sigara kesinlikle içilmemelidir.

• Görme özrü olan diyabet hastalarının yakınları ayak bakımı konusunda bilinçlendirilmelidir.

Lipo Lazer düşük seviye lazer enerjisi yayar, yağ hücrelerinin zarları, hücre içi yağı serbest bırakmak üzere dağılırlar. bu da hücrenin yuvarlak şeklini kaybetmesine neden olur ve hücre zarının geçirgenliği arttırır. Bu durum cilt, kan damaları ve periferal sinirlere zarar vermez. Dağılmış hücre zarından dokulararası boşluğa trigliserid salınır. Vücudun herhangi bir başka ters etkili fizyolojik durumu olmadığı sürece doğal metabolik fonksiyonu dahilinde, trigliserid yavaş yavaş vücutta hareket eder ve vücudun enerji kaynağı olarak kullanılır. Bu hareket mekanizması " yağların sıvılaşması" değildir. bu daha çok hücrenin dağılmasından öte, ani boşalması anlamında gelir. Sistemin ürettiği diode lazer ışınları yağ hücrelerinin içine odaklanmaktadır. bu şekilde eritilen yağ vücudun normal yollar ile atabileceği forma getirilir.

ÇATLAK TOPUK BAKIMI

Derideki çatlaklar şişkin kuru ve yağ eksikliği olan nasır tabakaları sonucu olarak oluşmaktadır. Çatlakların ilerlemesi burada bulunan damarlar sayesinde mikroorganizmaların çatlaklardan vücudun içine ulaşma riski nedeniyle tehlikeli olabilmektedir.

Ayrıca burada bulunan açık sinir uçları, çok fazla ağrı hissedilmesine sebep olmaktadır. Bunları düzeltmek için ilk önce fazlalık olan nasırlaşmış tabaka dikkatlice alınarak basınç azaltılmalıdır. Ardından yağlı krem sürülmekte ve bazı durumlarda alt deri tabakasına kadar ulaşan çatlakların onarılması için düzenli bakımlar ile kontrol altına alınmaktadır....

NASIR TEDAVİSİ

Ayaklarımızda yaşadığımız ya da en çok karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi de nasır sorunudur. Nasırlar, deride oluşan yoğun keratinleşme yani kalınlaşmalardır. Nasır oluşmuş bölgede aslında canımızı yakan yüzeydeki kalınlaşma değil, bu kalınlaşmanın aşağıdaki sinirlere ve dokulara yaptığı baskıdır. Nasırlar genellikle derinlere doğru –V- şeklinde yapılanırlar. Çok baskı alan bölgelerde vücudun kendi savunma mekanizmasının sonucun da oluşurlar. Baskı başladığında ve devam ettiğinde vücudumuz otomatik olarak daha derinlerde olan kan damar ağımızı, sinirlerimizi ve yeni, canlı doku üreten derinlerdeki deri katmanlarımı korumak amacı ile yüzeyini kalınlaştırmaya başlar.

Buradaki deri kalınlaşmasının zamanla yoğunlaşması sonucunda, ayakkabılarımızdan veya herhangi bir baskıya maruz kalmaktan dolayı oluşan ekstra basınç alt dokuların etkilenmesine dolayısıyla ağrıya neden olur.

parmak üstlerinde, parmak aralarında, ayak tabanında, topuk altlarında ve arkasında oluşabilirler. Ayak tabanı genetik olarak yüksek olan kişilerde nasır oluşma riski daha fazladır. Basış bozuklukları olan kişilerde de bir süre sonra parmakların deformasyonu ve nasır problemi görülür. Günlük hayatın büyük bir kısmını ayakta geçiren kişilerde nasır problemi daha fazla görülür. Ayağı yoran, sıkan ayakkabılar nasır oluşmasını tetikler. Yapılan bazı sporlar ayakların aldığı darbelerden dolayı nasırlanma riskini arttırırlar. Nasırlar nadiren de olsa tırnak altlarında ve kenarlarında da oluşabilirler.

MANTARLI TIRNAK / AYAK BAKIMI

Farklı sebeplere bağlı olarak tırnak kalınlaşmaları görülebilir. Sebeplerden bazıları; mantar, travma, baskı, çarpma, vurma, dar ayakkabı, tırnak kökü zedelenmesi (manikür – pedikür esnasında yapılan hatalar.)

olmayan tırnak kalınlaşmaları mantar olan kalınlaşmalardan farklılık gösterir. Mantarlı tırnaklarda oluşan kalınlaşmalarda, tırnaklarda kepekleşme, yumuşak odunsu bir görüntü ve yapı görülür. Mantar enfeksiyonu olmayan ama yapısal olarak kalınlaşmış tırnaklardaki yapısal değişiklik çok daha farklılık arz eder.

tarz tırnaklarda, tırnak dokusu serttir, yüzeyine dokunulduğu zaman tek parça hissini verir, uzayan kısmında da şekil bozukluğu devamlılık gösterir. Genelde koku olmaz. Diğer tüm tırnaklar sağlıklıdır. Aşırı sert ve kurudur.

kalınlaşmanın nedeni, aslında vücudun kendini koruma ve savunmasıyla ilgili bir tepkidir. Sürekli baskı alan tırnak, alt dokuları ve tırnağın canlı kısmı olan matrixi korumak amacıyla baskıya karşı kalınlaşır. Futbolcularda, dar ayakkabı kullanan kişilerde, ani bir darbeyle karşılaşan tırnaklarda kalınlaşma görülebilir. Kalınlaşmış tırnaklarda baskının devam etmesi ağrıya sebep olur.

acı hem de estetik açıdan düzeltilmesi gereken bu ayak tırnak problemlerinin çözümü, medikal ayak sağlığı ünitelerinde yapılan bakımlarla mümkündür. Ancak matrix (tırnak kökü) zedelenmesi sonucu oluşan deformasyonlarda tedavi mümkün olmayabilir. Yine de bu tırnakların estetik görüntüsü aylık bakımlar ile sağlanır. Medikal ayak bakımı uygulamasında, kalınlaşmış tırnak yüzeyi özel cihazlar yardımıyla, kişi ağrı ve acı hissetmeksizin temizlenir, inceltilir. Kalınlaşan doku, canlı tırnak dokusuna kadar inceltilir ve gerekirse üzeri özel bir jelle kaplanır. Bu jel sağlıklı bir tırnak görüntüsü sağladığı için estetik olarak da sonuca ulaşılmış olur. Uygulanan jel sistemi, özel bir içeriktir ve tırnakta herhangi bir sebepten dolayı mantar enfeksiyonu oluşumunu engeller. Üzeri jelle kaplanan sağlıklı tırnak dokusu, normal uzama zamanını tamamlarken yapılan ara kontrollerde jel yenilenir. Medikal kontroller ve bakımlarla sağlıklı tırnak dokusu parmak ucuna gelene kadar devam eder. Jel uygulaması, tırnak yatağının da bozulmadan kalmasını sağlar veya bozuk olan tırnak yatağını düzeltir. Bozulmayan tırnak yatağı daha sonra oluşabilecek batık problemlerini engellemek açısından son derece önemlidir.

Kalınlaşmış tırnak bakımı sırasında uygulanan jel sistemi, sağlıklı tırnak görüntüsünde olduğu için, kişisel bakım ve estetikte oje sürülmesini de engellemez. Tırnaklarda oluşan kalınlaşmanın medikal tedavisindeki başarının sürekliliği, baskının ortadan kalkmasıyla birebir ilgilidir. Tırnak düzeldikten sonra baskının tekrar oluşması tekrar aynı probleme yol açabilir.

olarak yapılacak medikal ayak bakımları tekrarlanabilecek problemlere karşı kişiye koruyucu bakım da sağladığı için çok önemlidir.

HAMİLELİKTE AYAK BAKIMI

Hamilelikte değişen hormon sistemi ve kilo artışına bağlı olarak gerek cildin yapısında, gerekse eklemlerin taşımak zorunda kaldığı yük nedeniyle ayaklarda da çeşitli değişimler görülmesi olağandır.

Bu süreçte en çok karşılaşılan sorunlar ise; batık tırnak ve ayak ağrılarıdır. Her iki soruna ilişkin sıkıntı ve şikâyetlerin giderilmesi mümkündür. Tüm bunların düzenli takip edilip doğru zamanlamayla konzervatif önlemlerin alınması, hamilelik ve doğum sonrası hassas dönemi ayaklarda sorun yaşamadan geçirmek adına son derece önemlidir.